
Tatar warzywny & Wafle pomidorowe
Starter
Veggy
Easy
40 min
4 porcje
Składniki
50 g CIRIO Pelati
(+ 30 g sosu z nich)
800 g CIRIO Ceci
200 g mąki ryżowej
400 g kalafiora
(3 kalafiory w różnych kolorach)
10 g drożdży suszonych
2 pomarańcze
woda
oliwa z oliwek extra virgin
sól
i czarny pieprz
Przygotowanie
- Do miski dodać mąkę ryżową, suszone drożdże, Cirio pomidory bez skórki i sos pomidorowy
- Wyrabiać dodając powoli wodę, aż do uzyskania jednolitej masy
- Rozłóż ciasto za pomocą wałka kuchennego pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, starając się uzyskać arkusze o grubości kilku centymetrów
- Za pomocą filiżanki wykroić kółka z ciasta, następnie przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut
- Włożyć przygotowane ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160° C i piec przez 10 minut
- Za pomocą ostrego noża posiekać wysuszoną wcześniej ciecierzycę i kalafior
- Obrać pomarańczę i usunąć białe skórki oraz wewnętrzną skórkę
- Pokroić pomidory śliwkowe bez skórki na mniejsze kawałeczki
- Posiekać wszystkie składniki i włożyć do miski. Doprawić oliwą, solą i pieprzem.