Zauważyliśmy, że Twój region nie jest Polski. KLIKNIJ TUTAJ aby przejść do strony . Kontynuuj na tej stronie, zamykając ten baner..

Produkty
Pomidory
Warzywa
Gotowe dania
Organiczny
Usługi gastronomiczne

HISTORIA

1836 - 1856

Francesco Cirio - Wielkie idee dla wielkiej pasji.

Francesco Cirio urodził się w Nizza Monferrato (Prowincja Asti) 25 grudnia 1836. Jego ojciec był skromnym handlowcem ziarna i dorastanie w tym świecie miało głęboki wpływ na młodego Francesco. Już w wieku lat czternastu, wykazując się nadzwyczajną przedsiębiorczością, Francesco pracował na targu owoców i warzyw Porta Palazzo w Turynie.

Udany koncept włoskich świeżych produktów.

W tamtym czasie, rosnąca podaż na świeże włoskie produkty na rynkach w Londynie i Paryżu nie była zaspokojona. Obserwując ten trend i okazję, jaką kreował, młody Cirio założył działalność handlową, sprzedając owoce i warzywa francuskim i brytyjskim miastom i w ciągu zaledwie kilku miesięcy stał się najważniejszym włoskim eksporterem produktów rolnych w Piemoncie.

1856 - 1867

Światowy sukces - Dzięki konserwowaniu.

 W 1856, w wieku dwudziestu lat, Francesco Cirio jako jeden z pierwszych na świecie został wyposażony w rozwijająca się technikę apertyzacji (metoda sterylizacji polegająca na utrwalaniu żywności w opakowaniach hermetycznie zamkniętych, przeprowadzana w urządzeniach zwanych autoklawami. Nazwa metody pochodzi od nazwiska jej wynalazcy, Francuza Nicolasa Apperta). Jest to metoda konserwacji, która rozwiązuje problem eksportu owoców i warzyw łatwo ulegających zepsuciu, poprzez przedłużenie ich "okres trwałości" i pozwolenie Cirio na rozwiniecie swojej działalności na całym świecie, otwarcie pierwszej fabryki Cirio w Turynie, a po wielkim sukcesie z groszkiem, rozszerzenie zakresu działalności na różne inne produkty żywnościowe, rozwijając dobrze prosperujący business, z eksportem na cały świat.

W 1867 roku Francesco Cirio zaprezentował swój pierwszy produkt na paryskiej wystawie Exposition Universelle

Gdzie otrzymał prestiżowe nagrody. Po tym wydarzeniu rozpoczął eksport na cały świat, od Liverpoolu po Sydney.

1868 - 1900

Przedsiębiorca, handlowiec, rolnik.

Podążając za zjednoczeniem Włoch, Francesco otworzył miejsca produkcyjne na południu kraju i osobiście doglądał odzyskiwania szerokich obszarów opuszczonych terenów rolniczych, które zostały przygotowane pod uprawę produktów przeznaczonych na targi świeżych owoców i warzyw, oraz do jego własnych fabryk.
W chwili jego śmierci, 9-tego stycznia 1900 roku, Przedsiębiorstwo Cirio - Società Generale delle Conserve Alimentari - było jednym z największych i najbardziej prestiżowych producentów spożywczych w Europie.

1901 - 1916

Wielkie dziedzictwo: od Francesco Cirio rodziny Signorini.

 Pietro Signorini, wspólnik firmy, przejął od założyciela prowadzenie jej i konstruowanie dziedzictwa Francesco. Dzięki niemu firma umocniła się w rejonie Neapolu, budując nowe fabryki konserw pomidorowych, owocowych i warzywnych.


Po jego przedwczesnej śmierci w 1916 roku, zarządzanie firmą przeszło na brata Paolo, który kontynuował pracę Pietro z takim samym zaangażowaniem, zarządzając rozwojem i umacniając wizerunek firmy lidera, który potrafi utwierdzić wartości włoskiego rolnictwa i przemysłu spożywczego na arenie międzynarodowej.

1970 - 1993

Tak jak natura tworzy, tak Cirio zachowuje.

Praca rodziny Signorini dla firmy trwała z sukcesem do 1970 roku, gdy firma została sprzedana SME i w 1993 roku sprywatyzowana.

1993 - 2004

Cirio dołącza do Przedsiębiorstwa SME.

Są to lata inwestycji reklamowych, reklam telewizyjnych i kampanii prasowych, które uczyniły markę rozpoznawalną dla włoskich konsumentów.


Obejrzyj AUTENTYCZNE WŁOSKIE historyczne reklamy

2004 - do dziś

Cirio i CONSERVE ITALIA.

 W 2004 roku, po okresie wzlotów i upadków, Cirio przeszła w ręce PRZEDSIĘBIORSTWA SPOŁDZIELCZEGO CONSERVE ITALIA, europejskiego lidera w produkcji konserw spożywczych.

Pod wieloma względami oznaczało to powrót do początków, do Francesco Cirio i jego pasji do rolnictwa oraz nadzwyczajnego zaangażowania w innowacje i eksperymenty dotyczące gospodarki rolnej i przemysłowej.

Jednocześnie, patrzy w przyszłość poprzez kompetencje i sukces przedsiębiorstwa, bez zapominania o zobowiązaniach społecznych względem producentów oraz konsumentów, którym oferowana jest najwyższa gwarancja naturalnych produktów, otoczonych szacunkiem i doglądanych w odpowiedzialny sposób.

© 2022 Conserve Italia Soc. coop. agricola - Sede Legale: via Paolo Poggi 11 - 40068 San Lazzaro di Savena (BO) - C.F. 02858450584 - P.I. 00708311204 - Num. Iscr. Registro imprese di Bologna : 02858450584 - Credits