Przejdź do treści głównejPrzejdź do stopki

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/cirio1856/www/cirio1856-pl/web/wp-content/cirioplugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 2

Warning: Undefined variable $site in /home/cirio1856/www/cirio1856-pl/web/wp-content/cirioplugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 52

Zauważyliśmy, że Twój region nie jest Polski. KLIKNIJ TUTAJ aby przejść do strony . Kontynuuj na tej stronie, zamykając ten baner..

Close Banner language
Produkty
Pomidory
Warzywa
Gotowe dania
Organiczny
Usługi gastronomiczne

Makaron Penne alla caponata

danie

Main dish

recipe tipologyVeggy

trudność

Easy

czas przygotowania

20 min

porcje

4 porcje

Składniki

400 g CIRIO Polpa

20 g CIRIO Supercirio
350 g pełnoziarnistego

makaronu penne

½ czerwonej papryki

½ bakłażana
6 czarnych oliwek

6 zielonych oliwek

¼ cebuli

½ ząbek czosnku

5 solonych kaparów

15 g cukru

dojrzały ser Pecorino Romano
¼ szklanki wina

oliwa z oliwek Extra virgin

sól

czarny pieprz

Przygotowanie
  1. Posiekać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę paprykę i bakłażana, pokroić oliwki, opłukać i pokroić kapary
  2. Rozpuścić łyżkę stołową koncentratu pomidorowego w dwóch łyżkach wody
  3. Do garnka wlać 5 łyżek oliwy, dodać czosnek i cebule, kapary, pokrojona paprykę i bakłażana, oliwki i koncentrat pomidorowy
  4. Podsmażyć warzywa przez około 7-8 min. Podlać białym winem i dodać cukier
  5. Zwiększyć ogień by wyparowała woda, karmelizując lekko warzywa
  6. Dodać pomidory w kawałkach, posolić i podczas gdy gotuje się makaron, ugotować sos
  7. W garnku z posoloną wrzącą wodą ugotować makaron pełnoziarnisty penne, według czasu podanego na opakowaniu
  8. Odcedzić makaron i wymieszać w garnku z sosem
  9. Przed podaniem, wymieszać z tartym serem Pecorino Romano i czarnym mielonym pieprzem.
Udostępnij lub wydrukuj ten przepis

Zainspiruj się naszymi przepisami
z Pomidory w kawałkach