
Makaron Penne alla caponata
Main dish
Veggy
Easy
20 min
4 porcje
Składniki
400 g CIRIO Polpa
20 g CIRIO Supercirio
350 g pełnoziarnistego
makaronu penne
½ czerwonej papryki
½ bakłażana
6 czarnych oliwek
6 zielonych oliwek
¼ cebuli
½ ząbek czosnku
5 solonych kaparów
15 g cukru
dojrzały ser Pecorino Romano
¼ szklanki wina
oliwa z oliwek Extra virgin
sól
czarny pieprz
Przygotowanie
- Posiekać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę paprykę i bakłażana, pokroić oliwki, opłukać i pokroić kapary
- Rozpuścić łyżkę stołową koncentratu pomidorowego w dwóch łyżkach wody
- Do garnka wlać 5 łyżek oliwy, dodać czosnek i cebule, kapary, pokrojona paprykę i bakłażana, oliwki i koncentrat pomidorowy
- Podsmażyć warzywa przez około 7-8 min. Podlać białym winem i dodać cukier
- Zwiększyć ogień by wyparowała woda, karmelizując lekko warzywa
- Dodać pomidory w kawałkach, posolić i podczas gdy gotuje się makaron, ugotować sos
- W garnku z posoloną wrzącą wodą ugotować makaron pełnoziarnisty penne, według czasu podanego na opakowaniu
- Odcedzić makaron i wymieszać w garnku z sosem
- Przed podaniem, wymieszać z tartym serem Pecorino Romano i czarnym mielonym pieprzem.