Przejdź do treści głównejPrzejdź do stopki

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/cirio1856/www/cirio1856-pl/web/wp-content/cirioplugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 2

Warning: Undefined variable $site in /home/cirio1856/www/cirio1856-pl/web/wp-content/cirioplugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 52

Zauważyliśmy, że Twój region nie jest Polski. KLIKNIJ TUTAJ aby przejść do strony . Kontynuuj na tej stronie, zamykając ten baner..

Close Banner language
Produkty
Pomidory
Warzywa
Gotowe dania
Organiczny
Usługi gastronomiczne

Flan Kalafiorowy z sosem pomidorowym

danie

Starter

recipe tipologyVeggy

trudność

Medium

czas przygotowania

45 min

porcje

4 porcje

Składniki

700 g CIRIO Polpa Toscana

140 g CIRIO Supercirio

500 g kalafiora

70 g masła

30 g mąki

50 g tartego sera parmezan

 

1 żółtko

480 ml mleka odtłuszczonego

Oliwa z oliwek Extra virgin

Sól

Czarny pieprz

Bułka tarta

Przygotowanie

  1. Umytego kalafiora pokroić na kawałki i gotować przez około dwadzieścia minut w osolonej wodzie
  2. Po tym czasie odcedzić i rozgnieść kalafiora widelcem tak, aby powstało kalafiorowe puree
  3. Stopić w rondlu około 50 g masła, a następnie dodać kalafiorowe puree i doprawić solą i pieprzem
  4. Całość mieszać na średnim ogniu przez kilka minut, a następnie dodać mąkę i mleko tak, aby uzyskać gęstą i kremową konsystencję
  5. Zdjąć patelnię z ognia, dodać całe żółtko, ser i całość dobrze wymieszać.
  6. Wysmarować foremki resztką masła i obsypać je bułką tartą, a następnie wlać do foremek masę kalafiorowa
  7. Piec w temperaturze 200 stopni przez około dwadzieścia minut, aż do utworzenia się złotej skórki na powierzchni
  8. W międzyczasie, w garnku rozgrzać łyżkę sosu Polpa Toscana oraz koncentratu z łyżką oliwy Extra Virgin, doprawić sola i pieprzem i ostudzić
  9. Po upieczeniu, podawać placek z kalafiora z łyżką sosu pomidorowego

Udostępnij lub wydrukuj ten przepis

Zainspiruj się naszymi przepisami
z Asortyment Toskanii