
Flan Kalafiorowy z sosem pomidorowym
Starter
Veggy
Medium
45 min
4 porcje
Składniki
700 g CIRIO Polpa Toscana
140 g CIRIO Supercirio
500 g kalafiora
70 g masła
30 g mąki
50 g tartego sera parmezan
1 żółtko
480 ml mleka odtłuszczonego
Oliwa z oliwek Extra virgin
Sól
Czarny pieprz
Bułka tarta
Przygotowanie
- Umytego kalafiora pokroić na kawałki i gotować przez około dwadzieścia minut w osolonej wodzie
- Po tym czasie odcedzić i rozgnieść kalafiora widelcem tak, aby powstało kalafiorowe puree
- Stopić w rondlu około 50 g masła, a następnie dodać kalafiorowe puree i doprawić solą i pieprzem
- Całość mieszać na średnim ogniu przez kilka minut, a następnie dodać mąkę i mleko tak, aby uzyskać gęstą i kremową konsystencję
- Zdjąć patelnię z ognia, dodać całe żółtko, ser i całość dobrze wymieszać.
- Wysmarować foremki resztką masła i obsypać je bułką tartą, a następnie wlać do foremek masę kalafiorowa
- Piec w temperaturze 200 stopni przez około dwadzieścia minut, aż do utworzenia się złotej skórki na powierzchni
- W międzyczasie, w garnku rozgrzać łyżkę sosu Polpa Toscana oraz koncentratu z łyżką oliwy Extra Virgin, doprawić sola i pieprzem i ostudzić
- Po upieczeniu, podawać placek z kalafiora z łyżką sosu pomidorowego