
Jajka Amarone
Starter
Veggy
Medium
25 min
4 porcje
Składniki
8 jajek
30 g Cirio Supercirio
30 g suszonych grzybów
1/4 l czerwonego wina "Amarone"
60 g masła
1 cebula
Mąka
Bulion
Ocet
Cynamon
Sól
Pieprz
Przygotowanie
- 1.Jajka ugotować na twardo, następnie ostudzić
- Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około dziesięć minut, osuszyć i pokroić
- Na patelni zarumienić połowę masła, dodać grzyby, posolić, dodać odrobinę bulionu i ugotować. Drobno pokroić cebulę i podsmażyć na osobnej patelni z masłem
- Dodać pełną łyżkę koncentratu pomidorowego rozcieńczonego w ciepłej wodzie i zagęścić sos mąką.
- Dodać grzyby wraz z sokiem z gotowania
- Polać całość 1/4 czerwonego wina Amarone, dodać szczyptę cynamonu i łyżkę stołową octu winnego, zamieszać i zagotować
- Obrać jajka i przekroić je na połówki. Do natłuszczonej masłem brytfanny wlać odrobinę sosu z grzybami, wyłożyć jajka, a następnie pokryć je sosem
- Piec w piekarniku przez piętnaście minut przy 180 °C
- Podawać gorące, z kawałkami tostów.