Przejdź do treści głównejPrzejdź do stopki

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/cirio1856/www/cirio1856-pl/web/wp-content/cirioplugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 2

Warning: Undefined variable $site in /home/cirio1856/www/cirio1856-pl/web/wp-content/cirioplugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 52

Zauważyliśmy, że Twój region nie jest Polski. KLIKNIJ TUTAJ aby przejść do strony . Kontynuuj na tej stronie, zamykając ten baner..

Close Banner language
Produkty
Pomidory
Warzywa
Gotowe dania
Organiczny
Usługi gastronomiczne

Jajka Amarone

danie

Starter

recipe tipologyVeggy

trudność

Medium

czas przygotowania

25 min

porcje

4 porcje

Składniki

8 jajek

30 g Cirio Supercirio

30 g suszonych grzybów

1/4 l czerwonego wina "Amarone"

60 g masła

1 cebula

 

Mąka

Bulion

Ocet

Cynamon

Sól
Pieprz

Przygotowanie
  1. 1.Jajka ugotować na twardo, następnie ostudzić
  2. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około dziesięć minut, osuszyć i pokroić
  3. Na patelni zarumienić połowę masła, dodać grzyby, posolić, dodać odrobinę bulionu i ugotować. Drobno pokroić cebulę i podsmażyć na osobnej patelni z masłem
  4. Dodać pełną łyżkę koncentratu pomidorowego rozcieńczonego w ciepłej wodzie i zagęścić sos mąką.
  5. Dodać grzyby wraz z sokiem z gotowania
  6. Polać całość 1/4 czerwonego wina Amarone, dodać szczyptę cynamonu i łyżkę stołową octu winnego, zamieszać i zagotować
  7. Obrać jajka i przekroić je na połówki. Do natłuszczonej masłem brytfanny wlać odrobinę sosu z grzybami, wyłożyć jajka, a następnie pokryć je sosem
  8. Piec w piekarniku przez piętnaście minut przy 180 °C
  9. Podawać gorące, z kawałkami tostów.

Udostępnij lub wydrukuj ten przepis

Zainspiruj się naszymi przepisami
z Koncentrat pomidorowy