
Marinara risotto
Main dish
Fish
Hard
50 min
4 porcje
Składniki
500 g Ryżu Arborio lub Carnaroli
400 g CIRIO Pelati
1 biała cebula
1 litr białego wina
100g świeżej kałamarnicy
2 kawałki wstępnie obgotowanych macek
ośmiornicy - opcjonalnie
100g omułków
100g świeżych krewetek
1 seler
1 marchewka
1 natka pietruszki
1 kawałek imbiru
2 kawałki limonki
2 kawałki cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Przygotowanie
- Wstępnie przygotować warzywną zupę
- Wlać do garnka oliwę z oliwek, dodać czosnek i posiekana pietruszkę, podsmażyć
- Wyjmij z puszki pomidory śliwkowe CIRIO bez skórki, pokrój je i dopraw solą
- Włożyć omułki do garnka i podsmażyć z pietruszką i czosnkiem
- Dodać sol, pieprz i białe wino, zamieszać. Przykryć garnek pokrywką
- Wyczyścić i pokroić kałamarnicę
- Pokroić wstępnie obgotowana ośmiornicę
- Wyczyścić świeże krewetki (usunąć skorupkę i głowę)
- Na gorącym tłuszczu, wymieszać kalmary, odrobinę zupy z omułków i podsmażyć
- Do osobnego garnka z odrobina oliwy włożyć krewetki, trochę skorki z limonki, dodać białe wino, sól, pieprz
- W międzyczasie wyczyścić imbir i czosnek
- Wlać krewetki do garnka z kałamarnicą. Dodać Cirio tomatoes bez skórki, ośmiornicę, imbir, czosnek i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut
- Do osobnego garnka wsypać ryż i wyprażyć go na małym ogniu przez 2 minuty
- Wlać warzywną zupę i gotować ryż przez około 18 minut. Co jakiś czas spróbować
- Po 15 minutach gotowania, dodać owoce morza i kontynuować mieszanie by smaki się przeniknęły. Risotto powinno być kremowe
- Dodać imbir, pokrojoną pietruszkę i skórkę z limonki
- Pozostawić do ostygnięcia i przełożyć na talerz. Doprawić świeżą bazylią
Antonio and Michael Passarelli's recipe