
Pikantny kurczak po kalabryjsku
Side dish
Meat
Medium
55 min
4 porcje
Składniki
400 g CIRIO Pelati
4 łyżki oliwy z oliwek
8 udek z kurczaka
2 szalotki
obrane i drobno poszatkowane
6 papryk (czerwonych i żółtych)
wyczyszczonych z nasion i grubo pokrojonych
1 duża papryka chilli drobno pokrojona
200 ml wywaru z kurczaka
2 łyżki świeżego oregano
2 łyżki majeranku (opcjonalnie)
2 łyżki płaskich listków pietruszki
Przygotowanie
- Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać udka z kurczaka i podsmażyć na stronie ze skórą przez 5 minut, do uzyskania złotego koloru
- Obrócić kurczaka i smażyć przez kolejne 5 minut
- Wyjąć z patelni i odłożyć na bok
- Dodać pozostałą oliwę z oliwek, dodać szalotki i podsmażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty
- Dodać paprykę i wymieszać, gotować przez 5 minut, aż papryka stanie się lekko miękka
- Dodać śliwkowe pomidory Cirio, podsmażonego na złoty brąz kurczaka, wywar z kurczaka i zioła. Doprawić solą i czarnym pieprzem, pozostawić na wolnym ogniu
- Przykryć i gotować przez 20 minut lub do momentu, gdy kurczak będzie ugotowany i podawać..