Przejdź do treści głównejPrzejdź do stopki

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/cirio1856/www/cirio1856-pl/web/wp-content/cirioplugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 2

Warning: Undefined variable $site in /home/cirio1856/www/cirio1856-pl/web/wp-content/cirioplugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 52

Zauważyliśmy, że Twój region nie jest Polski. KLIKNIJ TUTAJ aby przejść do strony . Kontynuuj na tej stronie, zamykając ten baner..

Close Banner language
Produkty
Pomidory
Warzywa
Gotowe dania
Organiczny
Usługi gastronomiczne

Pikantny kurczak po kalabryjsku

danie

Side dish

recipe tipologyMeat

trudność

Medium

czas przygotowania

55 min

porcje

4 porcje

Składniki

400 g CIRIO Pelati

4 łyżki oliwy z oliwek

8 udek z kurczaka
2 szalotki

obrane i drobno poszatkowane

6 papryk (czerwonych i żółtych)

wyczyszczonych z nasion i grubo pokrojonych

 

1 duża papryka chilli drobno pokrojona

200 ml wywaru z kurczaka

2 łyżki świeżego oregano

2 łyżki majeranku (opcjonalnie)

2 łyżki płaskich listków pietruszki

Przygotowanie
  1. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać udka z kurczaka i podsmażyć na stronie ze skórą przez 5 minut, do uzyskania złotego koloru
  2. Obrócić kurczaka i smażyć przez kolejne 5 minut
  3. Wyjąć z patelni i odłożyć na bok
  4. Dodać pozostałą oliwę z oliwek, dodać szalotki i podsmażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty
  5. Dodać paprykę i wymieszać, gotować przez 5 minut, aż papryka stanie się lekko miękka
  6. Dodać śliwkowe pomidory Cirio, podsmażonego na złoty brąz kurczaka, wywar z kurczaka i zioła. Doprawić solą i czarnym pieprzem, pozostawić na wolnym ogniu
  7. Przykryć i gotować przez 20 minut lub do momentu, gdy kurczak będzie ugotowany i podawać..
Udostępnij lub wydrukuj ten przepis

Zainspiruj się naszymi przepisami
z Pomidory śliwkowe bez skórki