Przejdź do treści głównejPrzejdź do stopki

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/cirio1856/www/cirio1856-pl/web/wp-content/cirioplugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 2

Warning: Undefined variable $site in /home/cirio1856/www/cirio1856-pl/web/wp-content/cirioplugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 52

Zauważyliśmy, że Twój region nie jest Polski. KLIKNIJ TUTAJ aby przejść do strony . Kontynuuj na tej stronie, zamykając ten baner..

Close Banner language
Produkty
Pomidory
Warzywa
Gotowe dania
Organiczny
Usługi gastronomiczne

Zupa z kałamarnic

danie

Side dish

recipe tipologyFish

trudność

Hard

czas przygotowania

50 min

porcje

4 porcje

Składniki

800 g CIRIO Pelati 

1 kg wstępnie oczyszczonej kałamarnicy

2 ząbki czosnku
450 g drylowanych czarnych oliwek

8 kawałków wiejskiego chleba

 

 

15 g orzeszków piniowych

15 g rodzynek, Pietruszka

oliwa z oliwek Extra virgin

Sól

Pieprz

Przygotowanie
  1. Na początek wypłukać rodzynki w filiżance ciepłej wody
  2. Następnie na dużej patelni podsmażyć czosnek na oliwie z oliwek, potem dodać pomidory Cirio Pelati doprawione solą i pieprzem, i gotować na małym ogniu przez około dziesięć minut.
  3. Następnie odcedzić rodzynki i osuszyć je papierowym ręcznikiem. Umytą i wysuszoną kałamarnicę dodać do sosu pomidorowego razem z orzeszkami piniowymi, rodzynkami i oliwkami
  4. Przykryć i gotować przez około dwadzieścia minut, regularnie sprawdzając, czy sos nie stał się za gęsty. W razie konieczności dodać wodę
  5. Podczas gdy danie się gotuje, przygotować grzanki, po dwie na talerz. Następnie nalać sos i nałożyć kałamarnicę, posypaną dla dekoracji pokrojoną pietruszką, i podawać.
Udostępnij lub wydrukuj ten przepis

Zainspiruj się naszymi przepisami
z Pomidory śliwkowe bez skórki