
Zupa z kałamarnic
Side dish
Fish
Hard
50 min
4 porcje
Składniki
800 g CIRIO Pelati
1 kg wstępnie oczyszczonej kałamarnicy
2 ząbki czosnku
450 g drylowanych czarnych oliwek
8 kawałków wiejskiego chleba
15 g orzeszków piniowych
15 g rodzynek, Pietruszka
oliwa z oliwek Extra virgin
Sól
Pieprz
Przygotowanie
- Na początek wypłukać rodzynki w filiżance ciepłej wody
- Następnie na dużej patelni podsmażyć czosnek na oliwie z oliwek, potem dodać pomidory Cirio Pelati doprawione solą i pieprzem, i gotować na małym ogniu przez około dziesięć minut.
- Następnie odcedzić rodzynki i osuszyć je papierowym ręcznikiem. Umytą i wysuszoną kałamarnicę dodać do sosu pomidorowego razem z orzeszkami piniowymi, rodzynkami i oliwkami
- Przykryć i gotować przez około dwadzieścia minut, regularnie sprawdzając, czy sos nie stał się za gęsty. W razie konieczności dodać wodę
- Podczas gdy danie się gotuje, przygotować grzanki, po dwie na talerz. Następnie nalać sos i nałożyć kałamarnicę, posypaną dla dekoracji pokrojoną pietruszką, i podawać.