
Autentyczna włoska pizza z kwiatami szynki gotowanej
Main dish
Veggy
Easy
10 min
4 porcje
Składniki
400g mąki z pszenicy zwyczajnej
250g cieplej wody
1/2 kostki drożdży piwnych do pizzy
1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
5g soli
1 szczypta cukru
190g Cirio Pizza sauce
1 mozzarella
100g szynki gotowanej
Przygotowanie
- 1 Włożyć drożdże do wody o temperaturze pokojowej i dobrze je rozpuścić
- Wsypać mąkę do miski
- Dodawać powoli wodę, ugniatając ciasto rękoma
- Po dodaniu połowy wody można dodać soli
- Wlewać wodę powoli, aż do otrzymania jednorodnego ciasta
- Dodać oliwę, ugniatać aż do otrzymania gładkiej kuli
- Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrobić rękoma
- Pozostawić na stolnicy przez okołu dziesięć minut
- Po wyrośnięciu, przykryte miską przez około 2 godziny, podwoi swoja objętość
- Rozciągnąć ciasto na pizzę i rozłożyć na blasze (kwadratowej lub okrągłej) i doprawić Pizza Sauce, udekorować serem do smaku
- Piec w temp. 220 ° w statycznym piekarniku przez około 6/7 minut, wyjąc z piekarnika i dodać gotowana szynkę
- Włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 4/5 minut, aby pizza kompletnie się upiekła i podawać