Przejdź do treści głównejPrzejdź do stopki

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/cirio1856/www/cirio1856-pl/web/wp-content/cirioplugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 2

Warning: Undefined variable $site in /home/cirio1856/www/cirio1856-pl/web/wp-content/cirioplugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 52

Zauważyliśmy, że Twój region nie jest Polski. KLIKNIJ TUTAJ aby przejść do strony . Kontynuuj na tej stronie, zamykając ten baner..

Close Banner language
Produkty
Pomidory
Warzywa
Gotowe dania
Organiczny
Usługi gastronomiczne

3 Tartaletki z hummusem

danie

Starter

recipe tipologyVeggy

trudność

Hard

czas przygotowania

40 min

porcje

4 porcje

Składniki
250 g Cirio Pomodorini
600 g Cirio Ceci
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g czarnych oliwek drylowanych
200 g drylowanych oliwek Taggiasca
45 ml sosu tahini
45 ml musztardy
2 cytryny
7/8 listków świeżej bazylii
50 g zimnej wody
50 g oliwki z oliwek extra virgin
Sól
Pieprz
Przygotowanie

PRZYGOTOWANIE TARTALETEK :

  1. Mąkę pszenną pełnoziarnistą wsypać do miski, dodać łyżeczkę soli.Do miski wsypać mąkę, dodać łyżeczkę soli.
  2. W innej misce wymieszaj łyżką 50 ml zimnej wody z 30 ml oliwy z oliwek.
  3. Połączyć wszystkie składniki i ugniatać ciasto przez kilka minut. Zawinąć ciasto w przezroczystą folię i pozostawić na godzinę w lodówce.
  4. Po godzinie rozwałkować ciasto wałkiem aż do uzyskania cienkiego płatu.
  5. Za pomocą kubka wytnij kółka a następnie umieść je w aluminiowych foremkach do tartaletek.
  6. Nakłuć ciasto widelcem, piec w temperaturze 160 ° C przez 10 minut.

PRZYGOTOWANIE HUMMUSU :

  1. W wysokim pojemniku przygotować 200 g Ciecierzycy Cirio oraz 250 g Pomidorków Koktajlowych Cirio. Dodać łyżkę oleju, szczyptę soli i 5 listków bazylii; następnie zmiksować wszystko ręcznym mikserem aż do uzyskania gładkiego kremu w różowym kolorze (pozostawić połowę pomidorków bez skorki i 2/3 listki bazylii do dekoracji). Tak przygotowany hummus przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
  2. Za pomocą blendera zmiksuj oliwki Taggiasca, czarne oliwki i 200 g ciecierzycy Cirio, dodaj sól i jedną łyżeczkę sosu tahini. Tak przygotowany hummus przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
  3. Zmiksować pozostałą Ciecierzycę Cirio, następnie dodać dwie łyżeczki sosu tahini, musztardę, sok i skórkę z połowy cytryny, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, szczyptę soli i pieprzu (jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodać odrobinę letniej wody). Przykryć hummus folią kuchenną i pozostawić w lodówce do momentu użycia.

Tartaletki napełnić trzema sosami, udekorować i podawać.

Udostępnij lub wydrukuj ten przepis

Zainspiruj się naszymi przepisami
z Ciecierzyca