Przejdź do treści głównejPrzejdź do stopki

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/cirio1856/www/cirio1856-pl/web/wp-content/cirioplugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 2

Warning: Undefined variable $site in /home/cirio1856/www/cirio1856-pl/web/wp-content/cirioplugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 52

Zauważyliśmy, że Twój region nie jest Polski. KLIKNIJ TUTAJ aby przejść do strony . Kontynuuj na tej stronie, zamykając ten baner..

Close Banner language
Produkty
Pomidory
Warzywa
Gotowe dania
Organiczny
Usługi gastronomiczne

Makaron z boczkiem i pomidorami z chrupiącą ziołową posypką

danie

Main dish

recipe tipologyMeat

trudność

Hard

czas przygotowania

50 min

porcje

4 porcje

Składniki
  • 350 g makaronu (penne, rigatoni lub fusilli dobrze się sprawdzą)
  • 1 kartonik sosu Cirio Pasta Sauce Roma
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana (opcjonalnie, dla dodatkowego smaku)
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub mieszanki włoskich ziół
  • Garść świeżej pietruszki lub bazylii, posiekanej (opcjonalnie)
  • Sól i czarny pieprz do smaku
  • 30 g bułki tartej (panko lub świeżej)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła (do zrumienienia bułki tartej)
  • Tarty ser Parmigiano lub wegetariański twardy ser (opcjonalnie, do podania)

 

 

Przygotowanie
  1. Zagotuj dużą ilość osolonej wody. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź, zostawiając odrobinę wody z gotowania.
  2. W czasie gdy makaron się gotuje, rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni na średnim ogniu.
  3. (Opcjonalnie) Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 2–3 minuty, aż zmięknie.
  4. (Opcjonalnie) Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund.
  5. Dodaj sos Cirio Roma i wymieszaj z suszonymi ziołami. Podgrzewaj delikatnie przez 3–4 minuty, aż się zagrzeje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Dodaj odcedzony makaron do sosu, dokładnie wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedź go odrobiną wody z gotowania makaronu. Dodaj większość posiekanych ziół (jeśli używasz).
  7. Na małej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy lub masła i zrumień bułkę tartą na średnim ogniu, aż będzie złocista i chrupiąca.
  8. Podawaj makaron w miskach, posypany chrupiącą bułką tartą, pozostałymi ziołami i – jeśli chcesz – startym serem.

Szybka porada:

Dla kremowej wersji dodaj łyżkę serka śmietankowego lub odrobinę śmietanki tuż przed podaniem.

Udostępnij lub wydrukuj ten przepis

Zainspiruj się naszymi przepisami
z Sosy do makaronów regionalnych