
Ośmiornica z fasolą
Side dish
Fish
Hard
60 min
2 porcje
Składniki
800g CIRIO Red Kidney
500g białych ziemniaków
1 kawałek świeżej ośmiornicy
tymianek
50ml czerwonego octu
1 kawałek cytryny
oregano
bazylia
1 czerwona cebula -opcjonalnie
2 marchwie
2 białe cebule
1 seler
2 liście laurowe
10g ziaren pieprzu
200ml białego wina imbir
1 natka pietruszki
skórka limonki
Przygotowanie
- Najpierw ugotować ziemniaki i pokroić w talarki. Doprawić solą, pieprzem, świeżą pietruszką i położyć na talerzu
- W garnku zagotować wodę. Dodać imbir, wycisnąć cytrynę, ziarna pieprzu, cebulę przekrojoną na pół, czosnek, białe wino, świeże oregano, świeżą pietruszkę, tymianek i zaczekać aż się zagotuje
- W międzyczasie włożyć czerwoną fasolę na miskę, dodać sol, pieprz, skórkę z limonki, kroplę octu czerwonego, świeżą pietruszkę i bazylię
- Wymieszać sałatkę i dodać odrobinę oliwy z oliwek
- Przygotować ośmiornicę Zagotować ośmiornicę w garnku z przyprawami. Ośmiornica gotuje się przez 30 minut na kg produktu, zatem należy obliczyć czas gotowania w zależności od wagi ośmiornicy
- Po ugotowaniu ośmiornicy wyjąć ją i pokroić macki na równe kawałk
- Wyczyścić macki z brązowej skorupki, która powstaje na ośmiornicy podczas gotowania
- Wlać oliwy do rondla i dodać pokrojone mack
- Na pokrojone gotowane ziemniaki dodać sałatkę z czerwonej fasoli i macki
- Podawać posypaną odrobiną świeżej pietruszki