
Zupa pomidorowa z kurkumą, ciecierzycą i mieszanką nasion
Side dish
Veggy
Medium
25 min
4 porcje
Składniki
800g Cirio Passata
600 g Cirio Ceci
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oliwy extra virgin
ocet jabłkowy do smaku
3 łyżki Cirio Supercirio
bulion warzywny
sól
pieprz
prażona mieszanka nasion
(siemię lniane, mak, czarny i biały sezam, dynia)
Przygotowanie
- Posiekać drobno cebulę i pozwolić jej zmięknąć delikatnie w rondelku razem z ząbkiem czosnku i oliwą z oliwek extra virgin
- Kiedy cebula stanie się przezroczysta, usunąć czosnek, dodać ugotowaną ciecierzycę i kurkumę. Krótko zagotować, mieszając łyżką
- Odgazuj kroplą octu jabłkowego, pozwól mu odparować zwiększając ogień, a następnie dodaj Cirio Passata (przetarte pomidory) i 3 łyżki koncentratu pomidorowego Supercirio
- Dodaj kilka chochli gorącego wywaru warzywnego i doprowadź do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem do momentu, gdy objętość sosu pomidorowego nieco się zmniejszy. Całość zmiksować na gładki krem, dodać bulion w razie konieczności poprawienia konsystencji
- Dodać mieszane nasiona do smaku, najlepiej prażone