Produkty
Pomidory
Warzywa
Gotowe dania
Organiczny
Usługi gastronomiczne

Zupa pomidorowa z kurkumą, ciecierzycą i mieszanką nasion

Side dish

Veggy

Medium

25 min

4 porcje

Składniki

800g  Cirio Passata

600 g Cirio Ceci

1 cebula

1 ząbek czosnku

4 łyżeczki kurkumy

2 łyżki oliwy extra virgin

 

ocet jabłkowy do smaku

3 łyżki Cirio Supercirio

bulion warzywny

sól

pieprz

prażona mieszanka nasion

(siemię lniane, mak, czarny i biały sezam, dynia)

Przygotowanie
  1. Posiekać drobno cebulę i pozwolić jej zmięknąć delikatnie w rondelku razem z ząbkiem czosnku i oliwą z oliwek extra virgin
  2. Kiedy cebula stanie się przezroczysta, usunąć czosnek, dodać ugotowaną ciecierzycę i kurkumę. Krótko zagotować, mieszając łyżką
  3. Odgazuj kroplą octu jabłkowego, pozwól mu odparować zwiększając ogień, a następnie dodaj Cirio Passata (przetarte pomidory) i 3 łyżki koncentratu pomidorowego Supercirio
  4. Dodaj kilka chochli gorącego wywaru warzywnego i doprowadź do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem do momentu, gdy objętość sosu pomidorowego nieco się zmniejszy. Całość zmiksować na gładki krem, dodać bulion w razie konieczności poprawienia konsystencji
  5. Dodać mieszane nasiona do smaku, najlepiej prażone

Udostępnij lub wydrukuj ten przepis

Zainspiruj się naszymi przepisami
z Przetarte pomidory

Inne przepisy

© 2022 Conserve Italia Soc. coop. agricola - Sede Legale: via Paolo Poggi 11 - 40068 San Lazzaro di Savena (BO) - C.F. 02858450584 - P.I. 00708311204 - Num. Iscr. Registro imprese di Bologna : 02858450584 - Credits