
Klopsiki mięsne z rodzynkami i orzeszkami piniowymi
Side dish
Meat
Medium
55 min
6 porcje
Składniki
150 g bułki tartej
600 g mielonej wołowiny
1 mała natka pietruszki
2 rozbite jajka
110 g sera Parmezan
świeżo startego
1 ząbek czosnku
55 g rodzynek
55 g orzeszków piniowych
sól
czarny pieprz
Do Sosu Pomidorowego
800 g CIRIO Polpa
6 łyżek oliwy z oliwek
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 ml wody
Świeża pietruszka do posypania
Przygotowanie
- Ugnieść razem wszystkie składniki klopsików mięsnych w dużej misce. Doprawić solą i czarnym pieprzem
- Mokrymi rękoma ulepić klopsiki i ułożyć na szerokiej tacy. Przykryć delikatnie folią kuchenna i wstawić do lodówki na 30 minut
- Żeby zrobić sos pomidorowy, rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni. Dodać cebulę i czosnek, gotować na małym ogniu przez 10 minut
- Wymieszać z pomidorami w kawałkach, wodą i doprawić solą i czarnym pieprzem
- Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, do zagęszczenia
- Rozgrzać resztę oliwy z oliwek na dużej patelni i usmażyć klopsiki partiami na złoty kolor, ze wszystkich stron
- Włożyć klopsiki do sosu pomidorowego i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
- Udekorować pietruszką i podawać.