Zauważyliśmy, że Twój region nie jest Polski. KLIKNIJ TUTAJ aby przejść do strony . Kontynuuj na tej stronie, zamykając ten baner..

Produkty
Pomidory
Warzywa
Gotowe dania
Organiczny
Usługi gastronomiczne

Klopsiki mięsne z rodzynkami i orzeszkami piniowymi

Side dish

Meat

Medium

55 min

6 porcje

Składniki

150 g bułki tartej

600 g mielonej wołowiny

1 mała natka pietruszki

2 rozbite jajka

110 g sera Parmezan

świeżo startego

1 ząbek czosnku

55 g rodzynek

55 g orzeszków piniowych

sól

czarny pieprz

Do Sosu Pomidorowego

800 g CIRIO Polpa

6 łyżek oliwy z oliwek

1 cebula

1 ząbek czosnku

100 ml wody

Świeża pietruszka do posypania

Przygotowanie
  1. Ugnieść razem wszystkie składniki klopsików mięsnych w dużej misce. Doprawić solą i czarnym pieprzem
  2. Mokrymi rękoma ulepić klopsiki i ułożyć na szerokiej tacy. Przykryć delikatnie folią kuchenna i wstawić do lodówki na 30 minut
  3. Żeby zrobić sos pomidorowy, rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni. Dodać cebulę i czosnek, gotować na małym ogniu przez 10 minut
  4. Wymieszać z pomidorami w kawałkach, wodą i doprawić solą i czarnym pieprzem
  5. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, do zagęszczenia
  6. Rozgrzać resztę oliwy z oliwek na dużej patelni i usmażyć klopsiki partiami na złoty kolor, ze wszystkich stron
  7. Włożyć klopsiki do sosu pomidorowego i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
  8. Udekorować pietruszką i podawać.
Udostępnij lub wydrukuj ten przepis

Zainspiruj się naszymi przepisami
z Pomidory w kawałkach

Inne przepisy

© 2022 Conserve Italia Soc. coop. agricola - Sede Legale: via Paolo Poggi 11 - 40068 San Lazzaro di Savena (BO) - C.F. 02858450584 - P.I. 00708311204 - Num. Iscr. Registro imprese di Bologna : 02858450584 - Credits