Produkty
Pomidory
Warzywa
Gotowe dania
Organiczny
Usługi gastronomiczne

Gnocchi alla sorrentina

Main dish

Veggy

Easy

35 min

4 - 6 porcje

Składniki

4 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin

400g Cirio Polpa fine

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

500g gotowych gnocchi ziemniaczanych

150g ser mozzarella

2 łyżki stołowe tartego sera Parmezan

mały pęczek świeżej bazylii do posypania

GNOCCHI DOMOWEJ ROBOTY
1kg mączystych ziemniaków

3 duże jajka

lekko wymieszane

300g zwykłej mąki

Przygotowanie
  1. 1.Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni na małym ogniu. Dodać cebulę i czosnek i gotować przez 5-7 minut aż się skarmelizuje
  2. Dodać pomidory w kawałkach i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut aż sos stanie się gesty i zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą i czarnym pieprzem
  3. W międzyczasie ugotować gnocchi i osolonej wodzie przez około 2-3 minuty, aż gnocchi wypłyną na powierzchnię
  4. Odcedzić gnocchi i dodać do sosu pomidorowego, razem z serem mozzarella i delikatnie zamieszać.
  5. Posypać serem Parmezan i listkami bazylii i skropić oliwą z oliwek extra virgin

GNOCCHI DOMOWEJ ROBOTY

  1. Gotować ziemniaki w mundurkach przez 15 minut lub do miękkości i następnie obrać jeszcze gorące
  2. Przepuścić ziemniaki przez praskę do ziemniakow lub rozgnieść widelcem aż staną się gładkie.
  3. Delikatnie wymieszać jajka i mąkę, uważając by nie ubić za mocno
  4. Uformować ciasto w kształt długiej kiełbasy, następnie ostrym nożem pociąć walec z ciasta na kawałki o długości 1 cm, trzymając nóż z dala od ciała, podczas krojenia
  5. Każde gnocchi można przygnieść grzbietem widelca dla dekoracji
  6. Gotować w gorącej wodzie, aż wszystkie gnocchi wypłyną na powierzchnię
  7. Odcedzić i podawać
Udostępnij lub wydrukuj ten przepis

Zainspiruj się naszymi przepisami
z Pomidory w kawałkach

Inne przepisy

© 2022 Conserve Italia Soc. coop. agricola - Sede Legale: via Paolo Poggi 11 - 40068 San Lazzaro di Savena (BO) - C.F. 02858450584 - P.I. 00708311204 - Num. Iscr. Registro imprese di Bologna : 02858450584 - Credits