
Naleśniki na słono, sos pomidorowy, ser feta i awokado
Starter
Veggy
Medium
30 min
2 porcje
Składniki
500g Cirio Passata
200g mąki,
100g mleka
80g bazylii
80g oregano
200g sera feta
olej słonecznikowy, czosnek, masło
1 saszetka proszku do pieczenia
2 jajka
2 limonki
1 biała cebula
30ml oliwy z oliwek extra virgin
3 awokado dojrzale
Micro zioła
sól
Przygotowanie
- Do rondelka wlać odrobinę oliwy, dodać czosnek i lekko podsmażyć
- W międzyczasie wyczyścić awokado, dodać sok z 1 limonki, sól i całość zmiksować na gładką pastę
- Dodać Passatę Cirio (przetarte pomidory) do rondelka, w którym smażył się czosnek, dodać sól
- Na koniec posiekać cebulę i dodać pastę z awokado
- Przygotować naleśniki z mąki, jajek, mleka i proszku do pieczenia. Wymieszać aż do otrzymania jednorodnej pasty
- Wysmarować patelnię masłem, wlać ciasto na naleśniki i poczekać, za się usmażą
- Położyć naleśnik na talerzu, pokryć warstwą sosu pomidorowego, warstwą pasty z awokado i drugim naleśnikiem na wierzchu