Zauważyliśmy, że Twój region nie jest Polski. KLIKNIJ TUTAJ aby przejść do strony . Kontynuuj na tej stronie, zamykając ten baner..

Produkty
Pomidory
Warzywa
Gotowe dania
Organiczny
Usługi gastronomiczne

Zupa jęczmienna z pomidorami

Main dish

Veggy

Easy

30 min

4 porcje

Składniki

400 g CIRIO Passata

kasza pęczak jęczmienny

(3 garście)
mieszanka marchwi

cebuli

ziemniaków i selera do usmażenia

bulion warzywny
1 szklanka wytrawnego białego wina

 

oliwa z oliwek Extra virgin

ser Parmezan

rozmaryn

pietruszka

bazylia i oregano

sól

Przygotowanie
  1. W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmażyć mieszankę warzyw: cebulę, pokrojone ziemniaki, seler, marchew
  2. Gdy warzywa nabiorą złotego koloru dodać kaszę jęczmienną (trzy garście na głowę).
  3. Mieszać przez około minutę, a następnie wlać szklankę białego wytrawnego wina
  4. Doprawić solą, a gdy wino zostanie wchłonięte, zacząć wlewać bulion w malej ilości
  5. Dodawać ciągle bulion za każdym razem, gdy zostanie wchłonięty, dodać również sos pomidorowy, bazylię i oregano
  6. Podlewać nadal bulionem w razie konieczności do momentu gdy ziarna kaszy będą miękkie (około 20 minut)
  7. Zupę można zrobić bardziej lub mniej gęstą w zależności od upodobań, dostosowując ilość dodanego bulionu pod koniec gotowania. 8.Podawać doprawioną odrobiną oliwy z oliwek extra virgin i posypaną parmezanem.
Udostępnij lub wydrukuj ten przepis

Zainspiruj się naszymi przepisami
z Przetarte pomidory

Inne przepisy

© 2022 Conserve Italia Soc. coop. agricola - Sede Legale: via Paolo Poggi 11 - 40068 San Lazzaro di Savena (BO) - C.F. 02858450584 - P.I. 00708311204 - Num. Iscr. Registro imprese di Bologna : 02858450584 - Credits