Przejdź do treści głównejPrzejdź do stopki

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/cirio1856/www/cirio1856-pl/web/wp-content/cirioplugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 2

Warning: Undefined variable $site in /home/cirio1856/www/cirio1856-pl/web/wp-content/cirioplugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 52

Zauważyliśmy, że Twój region nie jest Polski. KLIKNIJ TUTAJ aby przejść do strony . Kontynuuj na tej stronie, zamykając ten baner..

Close Banner language
Produkty
Pomidory
Warzywa
Gotowe dania
Organiczny
Usługi gastronomiczne

Gnocchi alla sorrentina

danie

Main dish

recipe tipologyVeggy

trudność

Easy

czas przygotowania

35 min

porcje

4 - 6 porcje

Składniki

4 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin

400g Cirio Polpa fine

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

500g gotowych gnocchi ziemniaczanych

150g ser mozzarella

2 łyżki stołowe tartego sera Parmezan

mały pęczek świeżej bazylii do posypania

GNOCCHI DOMOWEJ ROBOTY
1kg mączystych ziemniaków

3 duże jajka

lekko wymieszane

300g zwykłej mąki

Przygotowanie
  1. 1.Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni na małym ogniu. Dodać cebulę i czosnek i gotować przez 5-7 minut aż się skarmelizuje
  2. Dodać pomidory w kawałkach i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut aż sos stanie się gesty i zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą i czarnym pieprzem
  3. W międzyczasie ugotować gnocchi i osolonej wodzie przez około 2-3 minuty, aż gnocchi wypłyną na powierzchnię
  4. Odcedzić gnocchi i dodać do sosu pomidorowego, razem z serem mozzarella i delikatnie zamieszać.
  5. Posypać serem Parmezan i listkami bazylii i skropić oliwą z oliwek extra virgin

GNOCCHI DOMOWEJ ROBOTY

  1. Gotować ziemniaki w mundurkach przez 15 minut lub do miękkości i następnie obrać jeszcze gorące
  2. Przepuścić ziemniaki przez praskę do ziemniakow lub rozgnieść widelcem aż staną się gładkie.
  3. Delikatnie wymieszać jajka i mąkę, uważając by nie ubić za mocno
  4. Uformować ciasto w kształt długiej kiełbasy, następnie ostrym nożem pociąć walec z ciasta na kawałki o długości 1 cm, trzymając nóż z dala od ciała, podczas krojenia
  5. Każde gnocchi można przygnieść grzbietem widelca dla dekoracji
  6. Gotować w gorącej wodzie, aż wszystkie gnocchi wypłyną na powierzchnię
  7. Odcedzić i podawać
Udostępnij lub wydrukuj ten przepis

Zainspiruj się naszymi przepisami
z Pomidory w kawałkach