
Gnocchi alla sorrentina
Main dish
Veggy
Easy
35 min
4 - 6 porcje
Składniki
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin
400g Cirio Polpa fine
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
500g gotowych gnocchi ziemniaczanych
150g ser mozzarella
2 łyżki stołowe tartego sera Parmezan
mały pęczek świeżej bazylii do posypania
GNOCCHI DOMOWEJ ROBOTY
1kg mączystych ziemniaków
3 duże jajka
lekko wymieszane
300g zwykłej mąki
Przygotowanie
- 1.Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni na małym ogniu. Dodać cebulę i czosnek i gotować przez 5-7 minut aż się skarmelizuje
- Dodać pomidory w kawałkach i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut aż sos stanie się gesty i zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą i czarnym pieprzem
- W międzyczasie ugotować gnocchi i osolonej wodzie przez około 2-3 minuty, aż gnocchi wypłyną na powierzchnię
- Odcedzić gnocchi i dodać do sosu pomidorowego, razem z serem mozzarella i delikatnie zamieszać.
- Posypać serem Parmezan i listkami bazylii i skropić oliwą z oliwek extra virgin
GNOCCHI DOMOWEJ ROBOTY
- Gotować ziemniaki w mundurkach przez 15 minut lub do miękkości i następnie obrać jeszcze gorące
- Przepuścić ziemniaki przez praskę do ziemniakow lub rozgnieść widelcem aż staną się gładkie.
- Delikatnie wymieszać jajka i mąkę, uważając by nie ubić za mocno
- Uformować ciasto w kształt długiej kiełbasy, następnie ostrym nożem pociąć walec z ciasta na kawałki o długości 1 cm, trzymając nóż z dala od ciała, podczas krojenia
- Każde gnocchi można przygnieść grzbietem widelca dla dekoracji
- Gotować w gorącej wodzie, aż wszystkie gnocchi wypłyną na powierzchnię
- Odcedzić i podawać