
Kluski Malfatti z sosem pomidorowym
Side dish
Veggy
Easy
45 min
3 porcje
Składniki
Kluski Malfatti:
250 g ser ricotta odsączonego przez noc
na sicie wyłożonym muślinową ściereczką
500 g szpinaku
1 jajko
50 g mąki
50 g mąki Semolina
70 g sera Parmezan
drobno startego
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól
Prosty sos pomidorowy
400 g of CIRIO Passata Rustica
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
sól
Przygotowanie
- Aby przygotować Malfatti, najpierw trzeba podgrzać szpinak z odrobiną wody i szczyptą soli. Przełożyć na sito i ostudzić
- Aby przygotować gnocchi Malfatti, najpierw sparz szpinak w odrobinie wody i szczypcie soli.
- Umieścić ser ricotta w misce do mieszania razem z resztą składników i dobrze wymieszać, do uzyskania gładkiej masy
- Ulepić z ciasta zgrabne kulki o średnicy 4cm
- Ugotować w posolonej wrzącej wodzie – gotowe są, gdy wypłyną na powierzchnię. Po ugotowaniu odcedzić i lekko odparować
- Aby przygotować sos pomidorowy, podsmażyć cebulę i czosnek aż staną się miękkie i przezroczyste, następnie dodać pomidory, lekko je rozgniatając. Gotować na małym-średnim ogniu przez 10–15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Można zmiksować na gładko.
- Malfatti podaje się na warstewce pomidorowego sosu.
Malfatti with tomato sauce
by Great Italian Chefs
Courtesy of Great British Chefs www.greatbritishchefs.com