
Kotlety jagnięce z sosem
Side dish
Meat
Medium
50 min
4 porcje
Składniki
680 g CIRIO Polpa
1 kg kotletów jagnięcych
2 szklanki białego wina
200 ml świeżej śmietany
(do połączenia składników)
2 ząbki czosnku
Oliwa z Oliwek Extra Virgin
szałwia
rozmaryn
tymianek
sól
pieprz
Przygotowanie
- W misce wymieszać rozmaryn, szałwię i dwa ząbki czosnku z solą i pieprzem
- Następnie umieścić kotlety w brytfannie, oddzielić pomidory w kawałkach od soku i zatrzymać „miąższ” na później.
- Dodać pomidory w kawałkach i posypać mieszanka ziół, pokropić oliwa z oliwek i pozostawić na 30 minut by wszystko się zamarynowało
- Rozgrzać piekarnik do około 190° i upiec kotlety. Kiedy staną się dobrze ozłocone, wyjąc z piekarnika i podlać białym winem
- Następnie dodać miąższ z pomidorów i włożyć kotleciki ponownie do piekarnika na kilka minut. Kontynuować pieczenie, często obracając kotlety, aż staną się bardzo brązowe, następnie wyciągnąć z piekarnika.
- Zmiksować pozostały sos ze świeżą śmietaną, zanurzyć w nim kotlety, podać i … smacznego!