
Napoli-Roma Ciurillo
Starter
Veggy
Medium
15 min
4 porcje
Składniki
4 kwiaty cukinii
400 g CIRIO Polpa
30 g mozzarelli
80 g sera ricotta
4 czarne oliwki
1 jajko
1 mała cebula
Bazylia
1 limonka
ser Pecorino romano
Mleko
oliwa z oliwek Extra virgin
Sól
Sól
Pieprz
Przygotowanie
- Posiekać cebule i usmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy i Pomidory w kawałkach CIRIO
- Poczekać aż woda całkowicie wyparuje i dodać soli po zakończeniu gotowania
- W międzyczasie umyć kwiaty cukinii, delikatnie osuszyć i napełnić je serem ricotta z pokrojoną w kostkę mozzarellą, posiekanymi oliwkami, serem pecorino romano, pieprzem i odrobiną soli.
- Pojedynczo obtoczyć kwiaty cukinii w ubitym jajku z odrobiną mleka i usmażyć na gorącej oliwie.
- Wysuszyć na papierowym ręczniku i ułożyć kwiaty na łyżce sosu pomidorowego
- Na koniec dodać kilka kropel pesto z bazylii ( kremu z bazylii z limonką i oliwą).