
Owocowa & Warzywna sałatka z jogurtem
Starter
Veggy
Hard
30 min
4 porcje
Składniki
Składniki na krem z jogurtu
450 g jogurtu sojowego
200 g śmietanki sojowej
200 g śmietanki sojowej
15 ml syropu ryżowego
15 ml octu jabłkowego
20 łodyżek szczypiorku
Oliwa z oliwek Extra virgin
Sól
Składniki na Wafle
150 g CIRIO Passata
200 g ugotowanych bobu
100 g mączki kukurydzianej
Olej słonecznikowy do smażenia
Sól
Składniki na sałatkę
900 g Fasolki Szparagowej
20 truskawek
Przygotowanie
Odcedzoną fasolkę szparagową umieścić w misce; dodać olej, sól, można dodać również ocet jabłkowy. Następnie ułożyć je w wiązki, użyć szczypiorku aby je związać.
Przygotowanie kremu z jogurtu
- Pozostawić jogurt sojowy w lodówce na jedną noc
- Przełożyć do pojemnika z otworami lub sitka, aby odciekło (najlepiej użyć plastikowego pojemnika z otworami do sera ricotta)
- Odcedzony jogurt umieścić w misce, dodać śmietanę, syrop ryżowy, oliwę z oliwek, sól i drobno posiekany szczypiorek
- Wymieszać łyżką dokładnie wszystkie składniki
- Pozostawić w lodówce
Przygotowanie wafli
- Przełożyć nasiona bobu do pojemnika, ubić trzepaczka, dodając oliwę z oliwek, sól i odrobinę wody. Dodać mączkę kukurydzianą i przetarte pomidory (Passata) Cirio
- Zagnieść ciasto aż do otrzymania dobrze połączonej, gładkiej substancji
- Rozwałkować ciasto, za pomocą filiżanki wykroić krążki
- Na patelni usmażyć krążki z bobu na oleju słonecznikowym
- Osuszyć je wykładając na papierowy ręcznik kuchenny
- Danie podawać w miseczkach: na dole umieścić krem, fasolkę szparagową i pokrojone truskawki z boku, a wafle po drugiej stronie