
Tarte Tatin z konfitowanymi pomidorkami cherry i bazylią
Main dish
Veggy
Medium
40 min
4 porcje
Składniki
- 400 g pomidorków cherry Cirio
- 2–3 słodkie czerwone cebule
- 200 g sosu Cirio Pasta Sauce Genova
- 40 g cukru
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- Białe wino
- Oliwa z oliwek extra vergine
Przygotowanie
- Umyj pomidorki cherry. Osusz je i podsmaż z połową cukru oraz 2/3 łyżki oliwy z oliwek.
- W międzyczasie drobno posiekaj cebulę i skarmelizuj ją z pozostałym cukrem, 2–3 łyżkami oliwy z oliwek i odrobiną białego wina.
- Wymieszaj pomidorki z cebulą i podziel mieszankę do 4 ramekinów (małych foremek do zapiekania).
- Na każdą porcję nałóż łyżkę sosu Cirio Genova.
- Przykryj każdą foremkę kawałkiem ciasta francuskiego.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 20 minut.
- Po upieczeniu wyjmij tarte tatin z piekarnika, odwróć do góry nogami na talerz i wyjmij z foremek.
Szybka Smacznego!: