
Zupa jęczmienna z pomidorami
Main dish
Veggy
Easy
30 min
4 porcje
Składniki
400 g CIRIO Passata
kasza pęczak jęczmienny
(3 garście)
mieszanka marchwi
cebuli
ziemniaków i selera do usmażenia
bulion warzywny
1 szklanka wytrawnego białego wina
oliwa z oliwek Extra virgin
ser Parmezan
rozmaryn
pietruszka
bazylia i oregano
sól
Przygotowanie
- W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmażyć mieszankę warzyw: cebulę, pokrojone ziemniaki, seler, marchew
- Gdy warzywa nabiorą złotego koloru dodać kaszę jęczmienną (trzy garście na głowę).
- Mieszać przez około minutę, a następnie wlać szklankę białego wytrawnego wina
- Doprawić solą, a gdy wino zostanie wchłonięte, zacząć wlewać bulion w malej ilości
- Dodawać ciągle bulion za każdym razem, gdy zostanie wchłonięty, dodać również sos pomidorowy, bazylię i oregano
- Podlewać nadal bulionem w razie konieczności do momentu gdy ziarna kaszy będą miękkie (około 20 minut)
- Zupę można zrobić bardziej lub mniej gęstą w zależności od upodobań, dostosowując ilość dodanego bulionu pod koniec gotowania. 8.Podawać doprawioną odrobiną oliwy z oliwek extra virgin i posypaną parmezanem.